De Amsterdamse beurs ging woensdag lager van start. Ook de andere graadmeters in Europa stonden in het rood, in navolging van verliezen op Wall Street en in Azië. Op Beursplein 5 stond het aandeel Delta Lloyd flink hoger, na een handelsbericht over het eerste kwartaal.

De AEX-index verloor in het eerste handelsuur 0,4 procent tot 430,71 punten. De MidKap stond vlak op 639,22 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

In de hoofdindex waren slechts enkele winnaars te vinden. Grootste stijger was Philips met een plus van 0,6 procent, gevolgd door ABN Amro dat 0,4 procent aandikte. Aegon (min 1,8 procent) en ArcelorMittal (min 1,7 procent) waren de grootste dalers.

Plus voor Delta Lloyd

Delta Lloyd won 2,4 procent en was daarmee de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. Hoewel de verzekeraar in het eerste kwartaal last had van de lage rente, zag het de premie-inkomsten stijgen. Ook de kapitaalbuffer kwam binnen de door de verzekeraar gehanteerde bandbreedte uit, als de effecten van een grote aandelenuitgifte worden meegeteld.

Bij de kleinere fondsen was Kendrion een opvallende stijger met een winst van 2,5 procent. De producent van elektromagnetische componenten werd door ING op de favorietenlijst voor de Benelux geplaatst.

SnowWorld vlak

Het Damrak kreeg nog een aantal bedrijfsresultaten te verwerken. Zo boekte de uitbater van skihallen SnowWorld in de eerste zes maanden van het jaar een winststijging van bijna 12 procent. Het aandeel stond vlak.

Volgens SnowWorld was sprake van een goed winterseizoen en gezien de ontwikkelingen in het eerste halfjaar is het bedrijf positief gestemd over het gehele boekjaar. SnowWorld verwacht voor het gehele jaar een stijging van de nettowinst en het bedrijfsresultaat. Ook de winst per aandeel zal naar verwachting hoger uitvallen dan vorig jaar.

Meer omzet voor Tie Kinetix

Verder kwam softwarebedrijf Tie Kinetix (min 4,3 procent) met een handelsbericht. naar buiten. Tie Kinetix heeft de omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar met 3,6 procent weten op te voeren tot 9,8 miljoen euro. Met name de opbrengsten uit clouddiensten zaten in de lift. De groei was grotendeels te danken aan positieve wisselkoerseffecten.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) over de maanden oktober tot en met maart bedroeg 701.000 euro, tegen ruim 1,5 miljoen euro negatief in de eerste helft van het voorgaande boekjaar. Onder de streep resteerde nog een verlies van 71.000 euro. Dat was een jaar eerder nog dik 2,1 miljoen euro.

Tie Kinetix kampte destijds met de naweeën van een conflict met de Europese Commissie. Het bedrijf moest tonnen aan subsidies voor EU-projecten terugbetalen die volgens Brussel ten onrechte waren toegekend. Nu die kwestie onder controle is, kan het bedrijf zich weer vol richten op de kernactiviteiten, aldus topman Jan Sundelin.

Moeilijk kwartaal voor Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming (min 6,6 procent) heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 3,4 miljoen euro. Dat is flink meer dan het tekort van 1,3 miljoen euro dat een jaar eerder onder de streep resteerde. Hogere financieringskosten waren daar mede debet aan.

Pharming rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 2,2 miljoen euro, bijna een kwart meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De opbrengsten uit de verkoop van medicijnen lag met 1,6 miljoen euro ruim een derde hoger dan een jaar eerder, de inkomsten uit licenties bleven stabiel op 0,6 miljoen euro. Met name in de Verenigde Staten zat de verkoop van Ruconest in de lift.

Pharming kende een trage start van het jaar, als gevolg van een reorganisatie bij zijn Amerikaanse samenwerkingspartner. Daardoor bleven de verkopen in januari en februari achter bij de verwachtingen. In maart werd wel een inhaalslag gemaakt. Ook in april en mei bleven de verkopen sterk, aldus het bedrijf.

SABMiller ziet winst dalen

In Londen openden bierbrouwer SABMiller en modehuis Burberry de boeken. SABMiller (plus 0,5 procent) behaalde in het eind maart afgesloten boekjaar minder winst dan in de voorgaande periode.  Het bedrijf, vooralsnog de eigenaar van het Nederlandse Grolsch, kampte met oplopende kosten rond de voorgenomen overname door Anheuser-Busch InBev en bij zijn Afrikaanse activiteiten.

In november vorig jaar beklonken SABMiller en Anheuser-Busch InBev een transactie ter waarde van 100 miljard euro. Mededingingsautoriteiten eisten daarbij wel dat de twee merken afstoten om voldoende concurrentie over te houden. Die eis heeft inmiddels onder meer geleid tot een overeenkomst om Grolsch en de merken Peroni en Meantime te verkopen aan het Japanse Asahi.

Burberry daalde 2,1 procent, nadat het de winst voor het tweede jaar op rij zag dalen.

De olieprijs daalde licht. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,1 procent lager op 48,25 dollar en Brent werd 0,2 procent goedkoper op 49,18 dollar. De euro was 1,1264 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl